Rav

NORDENS GULD

Rav smykke kugler på en bunke med rå ubehandlet rav

Det har været 50 millioner år undervejs, inden det er nået dit armbånd. Det er næsten uforståeligt, hvor længe siden det er, men det er netop det specifikke øjeblik, vi ser. En stråle af sollys fanget i et stykke rav omkring en kerne af sterlingsølv. Siden oldtiden er rav blevet værdsat for dets skønhed, dets fantastiske farver og dets spektakulære historie. Rav er også kendt som nordens guld, men man kan finde rav over hele verden, og udseendet varierer afhængigt af træets alder og sort. Det meste af Trollbeads rav kommer fra Østersøen. Gennem tiden, fra stenalderen til bronzealderen, har rav været særlig populært i smykker og lykkeamuletter, og endda i medicin.

Rav har forskellige betydninger rundt om i verden. Blandt andet siges det at bringe lykke, godt helbred og velstand. Vikingerne troede, at rav var tårer fra den nordiske gudinde Freja, som blandt andet var gudinden for kærlighed, frugtbarhed og guld. Ifølge en kinesisk myte er rav en død tigers sjæl. Derfor er rav et symbol på mod i Kina.


MATERIALE
Rav er forstenet harpiks fra træer, og er derfor et organisk materiale. Når stammen af et træ er beskadiget, vil harpiksen sive ud og til sidst ende på skovbunden. Over tid hærder harpiksen og efter mange millioner år bliver det til det materiale, vi kender som rav.

Ravs komposition, farve og andre fysiske karakteristika varierer alt efter alder, sedimentbetingelser og den type træ, harpiksen kommer fra. Farven på rav spænder fra lys cognac til mørk kirsebær og endda fra sort til hvid og fra hvid til antik-farvet. Grønt og blåt rav kan også forekomme. Du kan finde både transparent og opakt rav.

Ravs vægt er meget lav, og rav rejser med tang. I stormfuldt vejr bringer bølgerne gulvet fra havbunden op til overfladen og vasker det op på strande sammen med tang, stykker af træ og muslingeskaller. Så den bedste tid at lede efter rav på stranden er efter en storm.

Ravets mineralhårdhed er bare lidt hårdere end en negle. På grund af dets blødhed er det meget vigtigt, at designere, der arbejder med dette materiale, er virkelig dygtige og blide.

Rav håndværk


FANGET I DET KLISTREDE HARPIKS
Man kan være heldig at finde indeslutninger i rav af små insekter eller planter, der blev fanget i klæbrige harpiks for millioner af år siden. 80% af de insekter er fluer, myg og myrer, men i sjældne tilfælde kan der også findes små edderkopper. Du er meget heldig, hvis du finder et stykke rav med en indeslutning indeni. De fossiler, der findes i rav, er tredimensionelle og anses derfor for at være de bedst bevarede beviser for tidligere liv. Du kan sige, at rav er et vindue til vores fortid.Rav kugle

HÅNDVÆRKET
Det første skridt til at skabe de gyldne kugler, er at forme de små stykker rav ved at skure kanterne groft og gøre dem runde. Herefter fremstilles alle Trollbeads ravkugler delikat med hånden. Hver kugle er individuelt slebet, formet og poleret. Derefter bores et lille hul i midten af den groft-formede ravkugle, og gennem de mange trin gør dygtige smykkedesignere ravstykkerne til smukke kugler, ved hjælp af små og delikate værktøjer. Endelig er det tid til at indsætte sølvkernen, og nu er kuglen klar til at skinne på dit armbånd.