Sterling Sølv

Hvordan vores sølvkugler bliver til...

Skitse af en Blomst

...det hele starter med en ide.

EN SØLVKUGLES DESIGN
Nogle designere foretrækker at designe på papir, andre er til mere moderne teknikker, såsom at benytte et 3D program. Efter at en idé er blevet til et færdigt design, bliver alle sølvkugler lavet efter den 3000 år gamle teknik, ‘cire perdu’ også kendt som ‘lost wax’. Denne metode lader helt fine detaljer komme frem gennem voksen og træde frem i metallet.

MATERIALET
Sølv er et smidigt metal, der er blødere end guld. Sølv kan poleres til en spejllignende glans. Den karakteristiske lyse farve skyldes metallets meget effektive lysreflekterende egenskaber. Trollbeads produceres i Sterling Sølv, bestående af 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller, primært kobber. Derfor er alle sølvkugler stemplet med kendetegnet "LAA 925s". LAA står for Lise Aagaard, og 925s er en garanti givet af virksomheden, at det anvendte materiale er 92,5 Sterling sølv. Hvis rent sølv blev brugt, ville materialet være for blødt. Desuden ville det ikke oxidere.


CIRE PERDUE - ARBEJDET MED VOKS
Ved udformning af en sølvkugle ved cire perdue-teknikken, skulpteres kuglerne først i rød voks. Det næste trin er at fastgøre modellen på en voksstang, hvorpå den hviler under støbeprocessen, som begynder med en gipsmodel. Voksstangen smeltes på gipsmodellen ved hjælp af en opvarmet nål. Gipsmodellen er fastgjort til en cylindrisk form, i hvilken gips hældes. Når gipsen har sat sig, opvarmes det i en ovn, der smelter voksen væk. Nu er der et hul i gipsmodellen som har samme form som vokskuglerne, der er smeltet væk. 

Voks bliver smeltet for at lave en sølv kugle
wax silver


DET NÆSTE TRIN - FRA VOKS TIL GIPS OG HEREFTER SØLV
Næste trin er at smelte sølvgranulater i en lille skål over ild. Når sølvet er smeltet, hældes det gennem et hul i gipsstøbningen og gipsmodellen fyldes med sølv. Som sølvet hældes i støbegodset, roterer støbemassen i en centrifuge. Derefter dyppes cylinderformen i vand, gipsen opløses herved, og sølvkuglerne tages ud. På dette tidspunkt er kuglerne helt sorte. Kuglerne dyppes i et syrebad og bliver lyse. Når kuglerne er afkølet, skæres de af stængerne og fjernes herved fra støbningen.


Små sølvkluper tilføjes voks modellen

 

OXIDERING
Nu begynder renseprocessen for at gøre kuglerne klar til oxidering. Trollbeads bruger oxidering til at skabe kontraster og give sølvkuglerne karakter. Ethvert smykke vil oxidere, hvis det ligger i en kasse i årevis. Trollbeads’ oxideringsproces er ligesom den naturlige farveproces, som luften har på sølv, men det fremskynder processen. Oxidering tilføjer nye designmuligheder og gør det muligt for designerne at give kuglerne et unikt udseende med en masse dybde.

Sølvkuglerne dyppes i en oxiderende opløsning, som gør kuglerne sorte uden at beskadige overfladen. Den sorte farve poleres derefter i en poleringsmaskine, undtagen i de folder og hjørner, hvor maskinen ikke kan nå. Overfladen af kuglerne er efterladt skinnende med mørke hjørner, hvilket giver dem karakter og Trollbeads’ signaturudtryk. Når de oxiderede kugler er klar, vaskes de, poleres igen og tørres i savsmuld.

En skål med oxideringsmidel Rensing af den oxiderede kugle Den færdige sølvkugle


Voilá: En ny kugle er født, af håndværk forfinet gennem generationer.
KØB SØLV KUGLER